En dat kun je denk ik bij elke maand op Madeira wel zeggen. Hoewel het huis nog verhuurd is tot 25 oktober hebben we gisteren, het was wisseldag, even kunnen controleren. Controleren hoe het er allemaal bijstaat. Het huis was dik in orde, en de tuin was weer een verrassing. We hadden in de loop van de zomer de indruk gekregen dat het Gardena watergeefsysteem niet werkte. En dat werd bevestigd door een van onze huurders. Ons vermoeden was dat de sensor, die de vochtigheid van de grond voelt en dan doorgeeft aan het systeem of er water nodig is, het weer begeven had. Dat is dan nummer drie.
Maria helpt
Maria vertelt dat ze elke week water heeft gegeven. Ze heeft zo de boel fleurig gehouden. En wellicht hebben onze huurders ook af en toe de tuinslang of de gieter gehanteerd. Toen we gistermorgen bij het huis kwamen troffen we de vertrekkende huurders nog even. Ze hadden het dik naar hun zin gehad. En inderdaad, ze hadden de sensor van het systeem ontkoppeld. Daarna deed het watergeefsysteem trouw elke nacht weer zijn werk. Dat is teveel van het goede, dus er moet wel iets aan gedaan worden.
ondanks het falende Gardenasysteem bloeit de tuin
Maar, ondanks de droogte van de afgelopen warme zomer, de tuin bloeit dat het een aard heeft. De rozen voor het huis zijn nu bijna uitgebloeid, maar de plombago, die tussen hen in staat, is sinds juni twee keer zo groot geworden en zit vol met blauwe bloemen. De bontbladige bougainville, die niet echt wilde opschieten tot nu toe, is ook meer dan verdubbeld en staat vol in bloei. Ook de oleanders bloeien nog en de kerstroos die Noud in juni onthoofd had, staat nu manshoog. We zijn benieuwd over een maand of twee….
Dan moeten we naar Funchal, even wat zaken regelen met betrekking tot verlenging internet en TV, en even de prepaid Portugese telefoon weer opladen. Op de terugweg de vaste halte aangedaan in Lugar de Baixo, aan zee, en de wereld is weer in orde…
update na 9 jaar: het Gardenasysteem eindelijk onder controle
In 2020 zijn we voor het eerst een hele zomer op Madeira. Ik zeg het fout. We zijn nu een jaar onafgebroken op Madeira. De verschrikkelijke covid-19 pandemie, die vrijwel de hele wereld heeft verlamd, heeft ons ervan weerhouden naar Nederland te vliegen in het voorjaar. Over de corona hier op Madeira heb ik uitvoerig geschreven, en al die artikelen kun je hier vinden dus daar schrijf ik hier niet verder over. Maar een zomer Madeira heeft ons de gelegenheid gegeven het vaak slecht of niet werken van het Gardena watergeefsysteem onder de loep te nemen. Het probleem blijkt in de plaatsing van de sensor te zitten. De tuin is – voor het Gardenasysteem – onderverdeeld in 6 secties. Dat is nodig, want alles in één keer water geven kan niet omdat de druk op de waterleiding daarvoor niet voldoende is.
sensor verplaatst
De sensor die ‘voelt’ of de grond water nodig heeft is de kritische factor gebleken. Omdat we 6 secties hebben moeet het systeem 6 keer aan- en uitschakelen. Dat werkt op zich feilloos. Je stelt dat gewoon in op het ‘computer-deel’ en dat is dat. Nu komt de crux. Wij dachten altijd dat de sensor voldoende vertraging heeft om de hele cyclys van 6 keer aan en uit af te maken. En dat bleek niet het geval te zijn. Zodra de sensor voelt dat de grond voldoende vochtig is, dan schakelt hij hete watergeefsysteem gewoon uit. En laat nu de sensor geplaatst zijn in de eerste ‘lus’ van het systeem! Zodra dus het water geven begint wordt de grond daar vochtiger en na een minuut of 30-40 is het vocht doorgesiijpeld naar de sensor. Die vindt dan dat het systeem klaar is.
opgelost
We hebben toen een paar slangen anders gekoppeld. De lus die de eerste sectie van de tuin deed zit nu als laatste aangesloten. Als dan de sensor ‘nattigheid voelt’ dan mag hij uitschakelen want de hele tuin heeft water gehad. Met het watergeefsysteem was dus niets aan de hand, het heeft tien jaar lang niet goed geweerkt omdat wij één detail niet goed begrepen hadden. Hardleers, maar ja. Eiind goed al goed. Gedurende de best droge zomermaanden van 2020 heeft het systeem gemiddeld één ker in de twee à drie dagen water gegeven. Precies zoals het moet!
Het ziet er weer prachtig uit. Enu van dat haar van Peter, ik hem niet anders, dat hoort bij hem. Ik vind dat je wel iets van van “Maarten van Rossum” hebt.Ik heb meteen ook even gekeken, wanneer we kunnen komen, begin volgend jaar. Heb toen ook meteen de boordelingen gelezen. “Boefjes”, en ook nog even de foto’s, ja, dan krijg je zin om te boeken.
En nu maar wachten op verder nieuws vanaf Madeira.
De tuin viel heel erg reuze mee, zeker nadat we wisten dat het watergeefsysteem het niet deed. Dus Maria heeft 1 keer per week de tuin gesproeid met de slang, naast het feit dat het af en toe geregend heeft. Dus volgende zomer gaat de tuin weer op dieet en krijgt Marcel dus toch gelijk, : het kan heel veel minder en je houdt alleen de echte sterke planten over.
Daarnaast ziet Peet er ook weer beter uit. Ja Reina, hij is naar de kapper geweest. De Mevrouw zag het als een uitdaging en heeft hem flink gesnoeid….Dus die opmerking over die paardestaart is nu ook weer passée.
ja hoezo paardenstaart. het was een beetje lang, ja. En de kapster verkoopt nu waarschijnlijk mijn afgeknipte haar. Haar winst. Of Haarwinst natuurlijk.
Can we have a before and after picture of Peter 🙂