De beroemde Poncha van Madeira smaakt natuurlijk het beste op Madeira zelf. Heel leuk is de Taberna da Poncha in Serra d’Agua, maar de lekkerste Poncha drinken wij vlak bij ons huis in de Bar Formiga.
Een nieuwe ontdekking is de speciale poncha-bar in São Vicente, die erin gespecialseerd is om van ieder fruit dat het seizoen te bieden heeft een poncha maakt. Onlangs dronken we de poncha van Tamarilho één van de exotische fruitsoorten van Madeira of, nog lekkerder, van pitanga, die in Nederland om onverklaarbare redenen Surinaamse Kers wordt genoemd, en die was verrukkelijk. Ze staan op vers in São Vicente, en zo hoort het ook. Poncha voor straks maak je niet nu. Die maak je straks. Het filmpje van de Bar Poncha de São Vicente maakt dat wel zo duidelijk.
Maar ook als je niet op Madeira bent hoef je deze vitamine- (en alcohol)bom niet te missen. Degenen die op Madeira het kopen van een heuse Caralhinho (lulletje) niet konden weerstaan kunnen het nu eindelijk naar hartelust ter hand nemen.
Het basisrecept voor Poncha is simpel. De hoeveelheden zijn bij benadering, en er is niets op tegen om zelf nog wat te experimenteren.
De ingredienten:
Aguardente, de Madeirense witte rum van suikerriet. Die is in Nederland en België niet te koop, dus we moeten poncha maken met de Braziliaanse versie: Cachaça. Ziet er hetzelfde uit en smaakt, als je een goede hebt die nog het aroma van suikerriet heeft, ook hetzelfde, en is bij heel veel slijters gewoon te koop> Helaas zijn de meeste maar 30%, op Madeira is het alcoholpercentage van de Aguardente gebruikt 40 of 50%.
Een mengsel van citrusvruchtensap, in principe half sinaasaasappel en half citroen. Nee, we kopen geen pakken of knijpcitroenen, we halen de pers van stal en persen vers. We willen per slot van rekening zo dicht mogelijk bij het origineel blijven.
De Poncha Regional, zoals de standaard pocha hier heet, is dus op basis van citrus. Voor mensen die niet zo goed tegen citrus kunnen vanwege de zuren is ‘poncha de maracujá’, van passievrucht, of van ander exotisch fruit, een heerlijk alternatief.
Honing. Madeira staat vol met bijenkasten er er bloeit altijd van alles, dus de honing van hier is heel smakelijk.
het mengen van de poncha
Begin met het persen van het fruit en meet een halve liter af. Voeg aan de halve liter citrussap vervolgens 4 deciliter Aguardente cq. Cachaça toe. Neem nu je caralhinho – lulletje dus – ter hand, haal het door de honing en stop hem in het mengsel, vervolgens tussen je handpalmen snel draaien, zodat de honing niet alleen loslaat van uw caralhinho, maar ook goed mengt met de rest van het mengsel.
Herhaal deze handeling tot je de Poncha zoet genoeg vindt. Als je geen Caralhinho hebt, kun je de honing ook met een garde of zelfs met een mixer door de Poncha mengen. In dat geval is een wat meer vloeibare honing gemakkelijk! Tenslotte alles door een zeef gieten en in een glazen kan opvangen.
Voor een bijzondere poncha (daarom gaan wij graag naar de Bar Formiga) kun je eerst beginnen met het pellen van een mandarijn, en die schil eerst in een vijzel met een schepje suiker stampen, zodat de etherische oliën goed vrijkomen. Als je klaar bent het geheel in de kan doen waarin je de poncha zo dadelijk mengt. Daarna de rest van de mandarijn ook uitpersen en toevoegen aan het sap van de sinaasappelen en citroenen. Dan het recept verder afwerken zoals hierboven beschreven. Als je op Madeira bent, dan moet je zeker de enige échte poncha gaan proeven bij de Bar Formiga, in Fajã da Ovelha, tegenover de Junta de Freguesía, het deelgemeetehuis.. Als je meer poncha hebt gedronken dan goed voor je is: er is een bushalte voor de deur, lijn 80 en lijn 142 van Rodoeste.
Chim-Chim!
voor koningsdag 2020 hebben we bij Bar Formiga een fles laten maken. Ze mochten nog niet open vanwege de noodtoestand. Maar wij hadden poncha, veel lekkerder dan oranjebitter en qua kleur best oranje. Toch? Chim-Chim! (proost)
Hoi,
Een idee hoe lang de zelfbereide poncha houdbaar is?
Dank
Hallo Romy, dat is nou net de clou van poncha. Die moet echt vers zijn. Tot anderhalve dag bewaren in de koelkast kan nog wel, maar langer en hij is echt niet lekker meer. Gewoon elke keer vers maken. En als je van Madeira wilt meenemen is het handiger een fles aguardente mee te nemen. Sinaasappels en citroenen kun je hier zo kopen en honing ook. Proost.
Ik heb 6 flessen Branca online besteld in madeira en laten verzenden naar België
Wat een goed idee! Waar heb je die besteld Harald?
Portugese wineshop
Heb je ook het recept van Nikita da Madeira?
Ik heb het op Madeira gedronken en was gelijk verkocht!
Ha Monique, ik had het niet, maar ik ben er maar even ingedoken en nu heb ik het dus wel. Het staat op de receptenpagina onder het menukopje ‘Varia’. Proost!
Dank je wel Peter. Ik ga het morgen uitproberen. Hopelijk smaakt het nét zo lekker als op Madeira zelf.
Leuk om dit te lezen. Wij mochten vandaag kennis maken op het terras van Vila Bela in Porto da Cruz. Gelijk verkocht!
Ga vooral ook een keer naar de Poncha de São Vicente, bij de brandweerkazerne in São Vicente. Ze maken daar allerlei soorten poncha, van elk fruit dat het eiland kent. Tomate Inglês is een favoriet, Pitanga ook! Chim-chim!
Bedankt gaan we doen.
Grappig… Voor mij is aguardente hetzelfde als cachaça: alcoholische drank gemaakt van rietsuiker. Aguardente is een ‘ouderwetse’ naam en cachaça de moderne versie. Dit in Brazilië, niet in Portugal.
Inderdaad, cachaça is ook een rum van suikerriet. Maar de aguardente van Madeira is sterker, 40 of 50% alcohol. Verder is mij opgevallen dat cachaça vaak niet zo’n sterk suikerriet-aroma heeft als de aguardente van Madeira. Nu hebben wij niet zoveel keus in cachaça, dus misschien bestaan er wel soorten die er dichter bij liggen. In ieder geval zijn cachaça en aguardente duidelijk verwant!
Allebei dus van rietsuiker…. Cachaça heeft van 42 tot 48% alcohol:
https://www.bebidaexpressblog.com.br/cachacas/teor-alcoolico-da-cachaca
Ik ben geen kenner en ook geen fan… Heb wel een fles in huis voor als er iemand een caipirinha wil hebben… Ypioca is het merk…
https://www.barnonedrinks.com/tips/dictionary/y/ypioca-cachaca-prata-8882.html
Aha, dus cachaça bestaat wel sterker dan die van 30% die wij in Nederland en op Madeira kunnen kopen. Dan kun je ook een lekkere Poncha maken want die van 30% is te slap. Zijn er ook bij die duidelijk het suikerriet-aroma hebben? want die we een keer kochten in Nederland – en nog pittig geprijsd ook – leek nog het meeste op Vodka, dus 30% alcohol maar geen eigen smaak. Dus eigenlijk ook niet geschikt voor Poncha.
Ik weet niet of het te krijgen is hier in Nederland… In Brazilië heb ik een keer een gekocht die een toevoeging had van ‘garapa’. Dat is gewoon de sap van het suikerriet… wordt ook verkocht, vooral op de markt in São Paulo, met citroensap of ananassap… Heel lekker… Ik ga eens kijken wat ik kan vinden… Alleen zal het niet hier te vinden zijn, he he he…
Niets gezien nog, maar hier vast een idee… Zal ook met aguardente gedaan kunnen worden… 🙂 https://br.pinterest.com/pin/372602569140635605/
Bar Formiga, waar is dit ongeveer? Caralhinho, heb ik aan jullie gegeven, want die was nog niet aanwezig in Noud zijn keuken en komt nu goed van pas, denk ik, vanwege jullie eigen “brouwsels”. Fantastisch vooruitzicht om de verschillende Poncha”s te proeven, dit doen we toch maar het best op Madeira, smaakt altijd het best. Het recept ga ik hier toch uit proberen, je kunt nooit weten, wat voor heerlijkst er gebrouwen wordt. Het mag dan geen Poncha heten, op de naam ga ik nog ik even “broeien”
Weet je het weer, Mieke?