frikandel(-speciaal)

frikandellen zelf maken in het buitenland

Frikandellen. Misschien wel het meest verguisde gerecht uit de Nederlandse keuken. Als je mensen spreekt over frikandellen dan trekken veel mensen hun neus op en mompelen dingen die nog het meest lijken op “eet geen slachtafval en koeie-uier” Wedden dat ze stiekem toch genieten van een frikandel als er niemand kijkt? Maar het schijnt in Nederland erg ‘not-done’ te zijn om frikandellen lekker te vinden. Een soort van culinaire porno dus waar je je voor moet schamen. Nou, wij doen dat niet. We hebben het hele internet afgeschuimd naar recepten, zodat we naast kroketten en bitterballen (makkie) ook af en toe van een frikandel-in-den-vreemde kunnen genieten. We zijn in de beruchte corona-periode begonnen met experimenteren. Voorlopig kunnen we niet naar Nederland en we missen onze vetklep-avond waarmee we traditioneel door onze familie terug in Nederland worden verwelkomd.

krokettenpers in de hoofdrol

Hoofdrol speelt onze onvolprezen krokettenpers. Makkelijk te koop, Blokker, Bol.com en vast nog wel andere winkels.

wat gaat erin?

Het recept laat zien dat er absoluut geen griezelige ingredienten in zitten:

  • kipgehakt, 450 gram
  • rundergehakt, 450 gram
  • varkensgehakt, 450 gram
  • slagroom, 240 ml

Dit alles in de keukenmachine tot moes draaien. Dat kan even duren, maar het moet echt een egale smeuiige massa zijn. Als dat klaar is de kruiden erbij en weer goed mengen. Niet te zuinig met je kruiden want die maken de smaak uit.

kruiden: de essentie

in de onderstaande hoeveelheden gaan we uit van de standaard-keuken-theelepel, en dat is niet het minuscule lepeltje uit je lepelvaasje, maar 5 milliliter.

  • 4 theelepels zout
  • 1,2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 4 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel piment

facultatief:

  • 150 gram paneermeel

in de pers

als alles goed gemengd is vul je de krokettenpers en je drukt hem op de voorgeschreven manier uit. Zo krijg je de vorm, die je alleen in de lengte op maat moet snijden. Wij doen meestal een paar ‘gewone’ frikandellen en snijden de rest aan mini-frikandelletjes voor bij de borrel.

Het youtube’je laat zien hoe we het doen. Als je geen krokettenpers hebt en je wilt hem ook niet kopen, dan moet je klooien met plastic buisjes van de doe-het-zelf winkel. Vullen en in de buisjes koken, daarna uit de buisjes drukken. Een enorm gepruts dus je moet het zelf weten.

koken

Als de frikandellen in vorm zijn kook je ze in water gedurende 10 minuten. Daarna laat je ze uitlekken en afkoelen.

bakken

Als ze zover klaar zijn kun je ze bakken. In olie van 180 graden tot ze de juiste kleur hebben. Alternatief kun je ze ook invriezen. Als je dat doet moet je ze later bevroren frituren, in olie van 170 graden. Maar niet teveel tegelijk anders koelt de olie te veel af. En het beste houd je de temperatuur met een (vlees)thermometer in de gaten.

currysaus

Geen frikandel zonder currysaus. Alleen hiermee – en natuurlijk met mayonaise en gehakte huitjes maar dat zoek je zelf maar uit – maak je het onvolprezezn ‘open been’ dat de politiek-correcte naam ‘frikandel speciaal’ draagt.

hier komt hij:

  • 100 gram ketchup
  • 2,5 eetlepel suiker (een eetlepel is 15 ml)
  • 1 eetlepel ketjap (niet te koop? Dan moet je hem zelf maken. Dus even googlen naar het recept zolang het hier nog niet bijstaat)
  • 6 ml kerriepoeder
  • 2 ml paprikapoeder
  • 2 ml peper
  • snufje kruidnagelpoeder
  • 1 eetlepel water. Meer als je hem te dik vindt.

Mengen en klaar.

16 reacties

  1. Dit heeft helaas met een frikandel helemaal niets te maken. Het is wel te eten, maar geen frikandel.

    1. een beetje zure reactie, Roy. Als je hier iets wilt toevoegen, zeg dan liever hoe het in jouw optiek wél moet. Hier heeft niemand iets aan.

      1. Beste Peter, dat kan. Maar je moet ook tegen kritiek kunnen. De kruiden en de consistebtie zijn het probleem. Neem eens 800 gr kippendijen en 400 gran speklappen. Die doordraaien. Als kruiden. Zout,ui,ketoembar, foelie, witte peper gember en nootmuskaat!

        1. Kan prima tegen kritiek, maar daar moet je dan wel iets aan hebben. Alleen maar zeggen ‘het is niks’ is weinig zinvol. Deze reactie hebben we meer aan. Gaan we zeker uitproberen.

          1. Al enkele malen de frikandel gemaakt, de kruiden besteld via internet, en het recept wat aangepast! Ze zijn SUPER! En nu nog maar het recept gezien voor de curryketchup! Joepie
            Bom fim de semana,
            Carine

  2. Hoi Peter,
    Hier een vervend frikandellen eter!
    ik mis eigenlijk de schepjes buisman. 1 in het mengsel en 1 in het kookwater.
    Dit alles om de speciale kleur te krijgen.
    Je moet de frikandellen ook niet koken maar in warm water van 70C een 15 a 20 min leggen. anders kook je ze kapot. Wat betreft buisjes bij de doe het zelf zaak, zou ik nooit doen. Zeker geen PVC want daar komen allerlei stoffen uit vrij die wij beter niet kunnen eten, verder kunnen de PVC-buisjes niet tegen bloed heet water. dan komen juist alle schadelijke stoffen er uit en vervormd het buisje. Wie dat verzonnen heeft is niet helemaal goed bij zijn hoofd geweest. NIET doen dus. de krokettenpers is fantastisch!

    1. Buisman is hier op Madeira niet te koop, en we hebben het ook niet gemist, niet voor de kleur en ook niet voor de smaak. Het koken gaat bij ons goed, de frikandellen vallen niet uit elkaar, maar dat ligt misschien wel aan de krokettenpers die een stevig resultaat geeft. Dat met die plastic buisjes hebben we inderdaad nooit geprobeerd, ik las het ergens op een blog dat het gedaan werd.

  3. vraagje over de kruiden , moet het ml of moet het gram zijn ? ml kruiden afmeten heb ik nog nooit eerder van gehoord. Ik woon in de VS en hier werken ze meer met teaspoon , half teaspoon , etc , tablespoon etc. of in grammen

    1. Hi Marion, je zult een beetje moeten gokken. 2ml is een fractie minder dan 1/2 teaspoon want dat is 2,5 ml. Ik heb het recept natuurlijk ook ergens op het internet gvonden en het stond er in ml. Je kunt natuurlijk ook proberen via Europa een maatlepelsetje in ml op de kop te tikken. misschien online ergens bestellen?

  4. Ze verkopen hier in Portugal geen ketjap manis. Als ik dat zelf wil maken heb ik melasse noire de canna de açúcar nodig en ik weet niet in welke winkels ze dat verkopen. Ik ben al 10 verschillende supermarkten af geweest maar nergens hebben ze het ?

    1. Zoek eens naar ‘mel de cana’. Dat is hetzelfde. Hier op Madeira is dat overal te koop, maar dat komt omdat hier nog suikerriet groeit en verwerkt wordt. Op het vasteland zou ik het niet weten, maar ik zou gokken op de Pingo Doce of de Continente.

  5. Oh joepie, ik ben dit recept al weken aan het zoeken, volgende week uitproberen, krokettenpers heb ik, op de rommelmarkt in België gekocht, heb er hier in Portugal al paar Belgen gelukkig mee gemaakt! Had er stuk of 4 gekocht voor 2€ stuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.